top of page
Image by lucas Favre

Over levenslooppsychologie.

Een levenslooppsycholoog is gespecialiseerd in het effectief omgaan met de uitdagingen die elke levensfase met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van keuzes op het gebied van carrière of in privé-situaties. Dergelijke uitdagingen zijn doorgaans inhoudelijk wezenlijk anders op je 30e dan zeg rond je 40e of 50e.

 

Wat je belangrijk vindt in leven en werk schuift mee met de levensfase waarin je je bevindt. Dat is volstrekt normaal. Soms  schuift je werk- of privé-omgeving echter niet mee en dat kan behoorlijke stress geven. Als je  het idee hebt dat je al een tijdje  te veel stress ervaart en het lukt je niet om deze stress te verminderen, is het goed professionele hulp in te roepen. Als levenslooppsycholoog help ik je graag om meer ontspannen met de uitdagingen die iedere levensfase nu eenmaal met zich mee kan brengen, om te gaan.

​

WAT WIL IK ZELF?

Op een bepaald moment in je leven kun je voor de vraag komen te staan wat je nu eigenlijk wilt. Of beter gezegd: wat je nu eigenlijk zélf wilt. Met je loopbaan, met je relatie, met bepaalde situaties in de familie. Je wilt je oren niet meer naar anderen laten hangen en je wilt af van het alsmaar aan andermans verwachtingen voldoen.

​

Drie tot vijf gesprekken zijn meestal voldoende om weer bij wat je nu eigenlijk zelf wilt te komen, grenzen aan te kunnen geven en weer vooruit te kunnen.

Image by Matt Seymour
Image by Daniel Gonzalez

WAT KAN IK?

Veel mensen komen op enig moment in hun leven voor de vraag te staan wat ze nu eigenlijk echt goed kunnen. Wat hen onderscheidt van anderen. En vervolgens popt dan ook de vraag op: waarom doe ik eigenlijk niet méér waar ik echt goed in ben? En waarom doe ik eigenlijk niet vaker wat ik echt leuk vind? Kan ik een overstap maken? Moet ik een overstap maken? Of als je wat ouder bent: moet ik minder gaan werken en mijn talenten op een andere manier gaan inzetten?

​

Drie tot vijf gesprekken zijn meestal voldoende om inzicht in jouw talenten te krijgen, keuzes te maken en een alternatief uitdagend en realistisch loopbaanpad uit te stippelen. 

​

​

​

WIE BEN IK?

Soms gaan de uitdagingen waar je in je leven voor komt te staan, dieper. Ze dwingen je na te denken over de rollen die je momenteel in je leven vervult. Bijvoorbeeld je rol als partner, ouder of kind-van. Die rollen kunnen inhoudelijk veranderen tijdens verschillende levensfasen. Het kan dan lastig zijn om patronen die door de jaren heen zijn ontstaan in de relatie tussen jou en de ander, effectief en liefdevol te doorbreken.

​

Drie tot vijf gesprekken zijn meestal voldoende om je verschillende rollen in kaart te brengen, samen na te denken over een nieuwe, andere invulling van een of meer van die rollen en nieuwe patronen aan te maken in de relatie met de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Image by Jacqueline Munguía
bottom of page